Kako izabrati ispravnu perilicu rublja?

Pevex Tim

Iako praonice rublja postoje u Hrvatskoj, ali nisu toliko popularne kao što ih znamo vidjeti u američkim filmovima, stoga su perilice rublja prisutne u svakom domaćinstvu. Često je dilema što odabrati kako bi ga učinili prikladnim za potrebe čitavog kućanstva. Budući da izgled naše odjeće, njihovo održavanje kao i naši troškovi ovise o njezinoj učinkovitosti, ispravno je odvojiti malo više vremena za razmišljanje o tome kakvu perilicu rublja zaista trebamo.

 

 

Budžet za kupnju

Često je proračun namijenjen kupnji stroja jedan od glavnih čimbenika koji je u konačnici presudan u odluci o kupnji. Svatko postavlja određeni budžet za koji su spremni i sposobni dati za određenu stvar. Ipak, možemo vam garantirati da ćete unutar svog proračuna pronaći odgovarajuću perilicu rublja.

 

Zbog toga preporučujemo da prije kupnje napišete sve ključne podatke koji će vas dovesti do pravog izbora. Jedan od njih je svakako iznos namijenjen kupnji i koliko ste ga spremni nadmašiti izvrsnom ponudom.

 

U našim trgovačkim centrima naći ćete široku paletu cijena između pojedinih perilica rublja. Naravno, to će biti znatno niže kod osnovnih perilica rublja, bez dodatnih funkcija, manjeg kapaciteta i kapaciteta, a skuplje perilice rublja imaju više funkcija, elektronike, kapaciteta ...

 

Vrste prema izvedbi

 

Važan čimbenik u odabiru perilice rublja su i mogućnosti prostora koje bi soba trebala (obično)kupaonica) omogućuje.

Klasične perilice rublja koje se najčešće koriste u slovenskim kućanstvima imaju prednje punjenje i široke su 60 cm, dubine 54 cm do 60 cm i visine 85 cm. No, jer nema uvijek toliko prostora i manja perilica rublja je dovoljna za naše potrebe, proizvođači su razvili modele koji zauzimaju manje prostora, ali njihova je učinkovitost jednaka perilicama rublja klasičnih dimenzija. Njihova dubina obično je od 30 cm do 45 cm, ali još uvijek peru pristojnu količinu rublja.

Također možete uštedjeti prostor kupnjom perilice rublja s gornjim punjenjem. Oni su uži od klasičnih, jer im je širina između 40 cm i 45 cm. Visina i dubina slične su standardnim perilicama rublja.

 

Kakva je razlika između perilice rublja s gornjim punjenjem i perilice s prednjim punjenjem?

Obično u Hrvatskom kućanstvu susrećemo perilice rublja s punjenjem s prednje strane, zbog čega i oni dominiraju na našem tržištu.

Ovisno o načinu rada, perilice za pranje s prednjim punjenjem i strojevi s gornjim punjenjem potpuno su jednake jedna drugoj. Svaka vrsta, međutim, ima svoje prednosti, kao i nedostatke. Dopustite da vam predstavimo nekoliko.

 

 

Prednosti stroja s gornjim punjenjem:

 • kapacitet pranja je isti, iako su njegove dimenzije manje
 • nema problema s lošim brtvljenjem vrata zbog gume; ova vrsta gume za brtvljenje nije potrebna
 • tijekom pranja stroj se može otvoriti i dodati rublje iako u njemu već postoji voda

Nedostaci stroja s gornjim opterećenjem:

 • ništa se ne može postavitina takav stroj, tako da je prostor iznad njega prilično beskoristan (možete odabrati postavljanje polica koje su veće od duljine otvorenih vrata)
 • nije vidljiv u bubnju tijekom pranja
 • inferiorne perilice rublja nemaju funkciju "pozicioniranja bubnja", što osigurava da bubanj uvijek prestane nakon pranja, tako da je moguće izvaditi rublje iz stroja; u njima moramo okrenuti bubanj rukom na odgovarajuće mjesto
 • životni vijek i ekonomičnost su inferiorniji od perilice rublja s prednjim punjenjem

Prednosti stroja za prednje punjenje:

 • zbog svojih dimenzija može oprati veću količinu odjeće
 • vidi se u bubnju tijekom pranja
 • na njega možemo postaviti druge elemente - također sušilicu, ili možete montirati viseći ormar iznad nje
 • troše manje deterdženta i vode nego perilice gornjeg punjenja
 • bubanj se brže okreće i zato je odjeća nakon pranja čvršća

Nedostaci stroja za prednje punjenje:

 • veće dimenzije koje zauzimaju više prostora (rješenje je manja perilica rublja)
 • s vremenom se mogu pojaviti problemi s gumicom za brtvljenjena vratima koju je potrebno zamijeniti
 • oni su više osjetljivi na brži popravak, zamjena individualnog rada
 • Jednom kada pokrenemo perilicu rublja, nikada ne smijemo otvoriti njena vrata, jer bi u tom slučaju došlo do izljeva vode
 • ciklusi pranja traju duže

 

Ugrađene perilice rublja

Ugrađene perilice rublja mogu biti samo strojevi s prednjim utovarom. Takvi strojevi ugrađuju se ispod pulta, a na prednju stranu možemo po želji pričvrstiti ukrasna vrata namještaja, u protivnom možemo ostaviti originalna vrata. Inače, većina standardnih strojeva prikladna je i za ugradnju ispod radnog stola. Treba ukloniti samo gornju radnu površinu jer je visina strojeva (85 cm) prilagođena radnoj površini. To štedi prostor i čuva radnu površinu. 

 

Boja

Osim svih modela perilica rublja, možete odabrati i odgovarajuću boju - naći ćete najviše bijelih perilica rublja na hrvatskom tržištu, ali možete se odlučiti i za sivu, crnu, „prljavu“ bijelu.

 

Potrošnja energije

Njihova potrošnja energije je presudna za sve električne uređaje. Mnogo puta trebate dobro razmisliti prije nego što se odlučite za kupnju, jer određeni stroj u početku može biti skuplji, ali kupnjom tijekom godina uštedjet ćete puno više nego ako biste se odlučili za jeftiniju perilicu rublja koja će vas svake godine koštati puno više. zbog potrošnje energije i vode.

Energetski razred izračunava se pomoću ljestvice boja i govori nam o indeksu učinkovitosti. Strojevi za pranje su podijeljeni u klase A +++ do D . +++ znači najnižu potrošnju energije i D najviša potrošnja energije . Svaki + znači 10% manju potrošnju od deklarirane klase A. Dakle, A + znači 10% manju potrošnju, A ++ znači 20% manju potrošnju, a A +++ znači 30% manju potrošnju od energetskog razreda A.

 

Cijeđenje

Djelotvornost centrifuge moguće je saznati i na energetskoj naljepnici - prikazan je ikonom iscijeđenog rublja . Ovisno o broju zavoja vrti perilicu se svrstati u klase spina od A do G . I ovdje vrijedi isto kao u energetskom razredu -   A znači najbolji i najučinkovitiji spin, a G predstavlja najgori spin . Ove informacije govore nam kako se brzo bubanj okreće nakon pranja.

Brzina perilica rublja je između 600 i 2000 o / min . Preporučuje se kupiti perilicu rublja brzine između 1200 i 1400 u minuti . Snažniji strojevi s više brzina skuplji su, a s manjim brzinama pripadaju nižem cjenovnom rangu. Ako namjeravate sušiti rublje , tada bi trebao biti stroj za pranje rublja s najmanje 800 o / min, a preporučuje se 1000 do 1200 o / min . Zašto je to tako? Rublje će se sušiti brže u sušilici, što će trošiti manje energije.

 

Funkcija nejasne logike

Treći čimbenik koji treba zabrinuti zbog uštede je neozbiljna logička značajka. Otkriva količinu rublja u bubnju i podešava količinu vode, pranje, ispiranje i vrijeme predenja. Stoga, preporučujemo da se, čak i ako imate malo kućanstvo, odlučite za stroj za pranje rublja kapaciteta oko 7 kg. To će vam koristiti pri pranju većih komada poput posteljine, debljeg sakoa, deka, prekrivača jer ćete ih moći oprati sve odjednom i nećete ih trebati razdvajati na dva kvantitativno manja dijela.

 

Energetski podaci

Energetska naljepnica prikazuje sve potrebne informacije koje pružaju informacije o potrošnji ili troškovi. Uključuju podatke o godišnjoj potrošnji energije i vode (prikazano simbolom slavine), kapacitetu stroja (prikazan ikonom odjeće), obujmu stroja tijekom pranja i predenja (prikazano ikonom zvučnika bubnja i ikonom okretnog zvučnika bubnja).

 

 

Moderni elektronički ili klasični na gumbima?

Kad odaberete perilicu rublja, možete birati i između modernih strojeva, čije se funkcije određuju pomoću elektroničkih okova na stroju, koje djeluju dodirom ili imaju samo digitalni prikaz svih podataka. Obično prikazuje preostalo vrijeme pranja i omogućava vam postavljanje odgode pokretanja. Međutim, većina strojeva i dalje ima okretni gumb za postavljanje programa koji su također prikazani ikonama. Danas je sve više strojeva s modernom tehnologijom. Međutim, u pogledu cijene, ti su strojevi skuplji od klasičnih strojeva bez digitalnog prikaza informacija.

Klasične perilice rublja dizajnirane su tako da ih razumiju još manje tehnološke vrste. Dakle, stroj ima samo nekoliko gumba pomoću kojih možete postići sve potrebne funkcije koje stroj ima. Takav stroj ima jedan ili više okretnih gumba. To nikako ne znači da uređaji s gumbima nemaju mnogo različitih funkcija, a vi još uvijek kvalitetno perite različite vrste rublja.

 

Rječnik pojmova

AQUA STOP: funkcija je koja pruža potpunu zaštitu stroja od izlijevanja vode. Ova je značajka posebno korisna za korisnike koji imaju perilicu rublja u prostorijama u kojima nema podne odvoda (npr. Kuhinja). Funkcija otkriva istjecanje vode iz stroja. Strojevi koji sadrže AQUA STOP su zatvoreni na dnu i voda teče na dno u slučaju izlijevanja. Senzor očituje vodu i isključuje dovod vode u opskrbnu cijev i istodobno ju ispušta iz stroja.

 

INVERTNI MOTOR: Invertirani motor je posebna vrsta motora koji za svoj rad ne zahtijeva električne četke, tako da motor ne emitira zvukove prilikom okretanja. Odlikuje ga tihim radom i dugim i kvalitetnim radnim vijekom.

 

ON DELAY: funkcija je koja vam omogućuje postavljanje početka pranja u bilo kojem trenutku. Možete ga postaviti u rasponu od 24 sata.

 

SAVRŠENA KORIŠTENJA DETERDŽENTA: je funkcija za ekološki i ekonomski sustav. Sprječava prekomjernu potrošnju i gubitak deterdženta. Omogućuje manju potrošnju deterdženta.

 

PROGRAM SAMOČIŠĆENJA: funkcija je za održavanje perilice. Na nižim temperaturama u bubnju se mogu formirati bakterije, što uzrokuje smrad i perilice rublja i pranja rublja u njemu.

 

DRUM BALANCE SYSTEM: sustav je koji ravnomjerno raspoređuje rublje u bubnju i uravnotežuje stroj. Na ovaj način strojevi više neće „skakati“ po sobi, a njihov će rad biti tiši.

 

DIREKTNI POGON: motori s ovim sustavom rade na izravnom pogonu motora. Takvi motori ne sadrže ugljikove četke i klinaste pojaseve. Rad motora je vrlo tih, oni imaju manju potrošnju energije, duži radni vijek motora i perilice.

 

PROGRAM uklanjanja dlaka : Moderna značajka omogućuje uklanjanje dlaka kućnih ljubimaca koji se jako vole lijepiti za odjeću.

Podijelite:

Povratak na članke