Postavljanje pločica velikog formata

Pevex TimPločicama velikog formata smatraju se pločice s duljinama ruba od 60 cm. Dok se u obradu malih i srednje velikih pločica bez problema mogu upustiti i manje iskusne osobe, obrada i postavljanje pločica velikog formata iziskuju jedan drugačiji pristup. Često su potrebne dvije osobe za postavljanje takvih pločica. Posebnu pažnju treba obratiti na preostalu vlagu odnosno stanje podne obloge neposredno prije postavljanja pločica. Informacije o tome mogu se pronaći u uputama za upotrebu

ljepila. Pridržavajte se i minimalne širine fuga od 3 mm. Relativno mali udio fuga u odnosu na cjelovitu površinu pločica otežava izbijanje vlage iz ljepila. Zato obratite pažnju na sljedeće preporuke i napomene pojedinih proizvođača. Prije postavljanja pločica provjerite točnost dimenzija i jednolikost boje. Naknadne reklamacije nakon postavljanja pločica nisu moguće.

Priprema podloge;

Preduvjeti za pravilno postavljanje pločica jesu to da nema pukotina u podlozi te da je ona čista i ravna. Što je veći format pločica, to je važnije da je podloga ravna. Pukotine u podlozi napunite adhezivnom masom i izgladite pomoću žbuke za popravke i renovacije.

Prije nego što počnete ispravljati neravna područja na podu žbukom za pločice, potrebno je nanijeti temeljni sloj. Temeljni sloj nanesite u skladu s uputama o proizvodu. Žbuku za pločice zatim počevši od jednog zida izlijte po cijeloj površini poda. Postepeno povećavajte površinu po kojoj nanosite žbuku i pomoću gladilice spojite pojedine dijelove žbuke.

Rezanje XXL-pločica

Prije rezanja pločica velikog formata planirani rez točno označite na gornjoj strani pločice. Prednost je toga to što se može točno planirati pojedine rezove i na taj način više dijelova proizvesti iz jedne velike pločice.

Kod obrade pločica s rubnim duljinama većim od 60 cm veoma je korisno imati pomoćnika pored sebe. Pločicu treba oprezno izvaditi iz rezača i po potrebi pomoću brusnog bloka izbrusiti rubove reza.

Pločice velikog formata režu se pomoću rezača pločica jednako kao i manje pločice. Na taj način moguće je izvesti ravne rezove. Ovisno o veličini pločica, dostupni su veliki rezači s duljinama reza do 1250 mm.

Koristite vakuumski podizač

Pločice velikog formata mogu težiti i do nekoliko kilograma. Zato je veoma korisno raditi u dvoje i poslužiti se vakuumskim podizačima. Oni se postavljaju na ravnu površinu pločica i pričvršćuju zakretanjem ručke. Pripazite da podizač bude dobro pričvršćen.
Savjet

Kako bi se izbjegle izbočine, susjedne se pločice ne bi smjele postavljati na pola duljine. Preporučujemo postavljanje na trećinu/četvrtinu duljine. Na ekspanzivne spojeve nije dozvoljeno postavljati pločice.

Zbog mogućih odstupanja u pojedinim serijama proizvodnje pločice uvijek naizmjenično postavljajte iz različitih paketa. Na taj način nastaje usklađena cjelovita slika. Polirane pločice od finog kamena ne smiju se označavati olovkom. Ako su greškom ipak označene olovkom: Uklonite oznaku pomoću praha za brušenje i poliranje i bijele spužvice za pločice. Iz sigurnosnih razloga tijekom obrade velikih pločica i prilikom rada s ljepilom i žbukom za pločice nosite zaštitne rukavice.

Postavljanje XXL-pločica

Za postavljanje pločica velikog formata upotrebljavajte fleksibilno ljepilo za pločice velikog formata. Ono je optimirano za pločice velikog formata i potrebno je samo dodati vodu. Pričekajte 3 – 5 minuta i zatim ponovno promiješajte ljepilo. Obratite također pažnju na napomene o upotrebi pojedinog ljepila. Prilikom miješanja najbolje je upotrebljavati nastavak za miješanje kako bi nastala homogena masa. Zatim lopaticom uzmite malo ljepila i postavite na gladilicu.

 

Kako se prilikom postavljanja ne bi stvorile šupljine, stražnje strane pločica s izraženim profilima potrebno je temeljito premazati ljepilom. Gladilicom nanesite ljepilo i ravnopravno ga raspodijelite sve do ruba pločice. Na samim rubovima pločice ne smije biti nanijeto ljepilo. Ovaj tzv. postupak "Buttering-Floating" preduvjet je za pravilno postavljanje pločica bez nastanka šupljina u vanjskom prostoru.

 

Ako radite u dvoje, u međuvremenu se već može nanijeti ljepilo u redovnim razmacima na podu. Kod podnih pločica velikog formata upotrebljavajte zupčastu gladilicu s razmakom od najmanje 10 mm između zubi. Pločicu zatim postavite na ljepilo i gumenim čekićem lagano pričvrstite za pod. Upotrebljavajte križeve za pravilan oblik fuga. Uvijek naizmjenično upotrebljavajte pločice iz različitih paketa pločica.

Napomena: Kod neglaziranih pločica od finog kamena izbjegavajte velike kontraste u boji pločica i fuga (izbjegavati tamne fuge na svijetlim pločicama odnosno svijetle fuge na tamnim pločicama).

Gumicom za fuge nanesite žbuku dijagonalno na površinu odnosno neposredno u područje žbuke kod velikih formata. Nakon što se stvrdne (poprimi mat boju), obrišite žbuku pomoću navlažene spužvaste gladilice s površine pločica.

Prilikom čišćenja pločica više puta isperite i ocijedite spužvicu. To je najlakše pomoću valjkastog nastavka na kanti za vodu. Za brtvljenje kutnih i spojnih fuga potrebno je prvo oblijepiti rubove fuga. Sad pomoću odgovarajućeg pištolja nanesite sredstvo za brtvljenje u fuge. Pričekajte najviše 5 minuta te zatim pomoću gladilice poravnajte fuge, uklonite ljepljivu traku i po potrebi još jednom zagladite rubove fuga.

Vi imate ideje. Mi imamo potreban materijal. Ne zaboravite na:   


Materijal
:


Alat
:


Savjet

Za čišćenje je potrebno i sredstvo za uklanjanje tragova cementa pomoću kojeg se mogu ukloniti i posljednje mrlje od fugiranja. Dostupni su i dodatni proizvodi za održavanje lijepe površine pločica, kao što su sredstvo za uklanjanje mrlja s finog kamena ili sredstvo za čišćenje finog kamena.

Podijelite:

Povratak na članke