Vodič za kosilice i trimere - koju odabrati za svoje potrebe?

Pevex Tim

Saznaj koja ti kosilica odgovara: motorna, električna, akumulatroska ili traktorska? Ako nisi fan kosilica i voliš imati kontrolu u svojim rukama, saznaj više o trimerima!

 

Kucamo na vrata ljetne sezone gdje ćemo se uskoro svi preseliti na ljetne plaže, uživati u suncu, hladnom piću, a i sve češćem košenjem trave. Nekima gušt, nekima tlaka, košnja trave se mora obaviti, kako bi ti olakšali zadatak, pružit ćemo ti informacije kakvu da kosilicu odabereš!

Kosilice možemo podijeliti u 4 kategorije
                -Motorna

                -Električna

                -Akumulatorska

                -Traktorska

Motorna kosilica koristi gorivo za rad i trenutno je najpopularnija kosilica te se dijeli u dvije kategorije:
                -Samohodna

                -Na guranje

Motorna kosilica na guranje nema svoj pogon (kako i samo ime govori) te ima svoj motor za košenje trave. Kosilicu bez pogona je idealna za travnjake do 300-400 kvadratnih metara koji „nisu čisti“, odnosno imaju prepreke kao što su grmlja, cvijeće i slično jer je lakše manevrirati nego sa samohodnom kosilicom

Samohodna kosilica je idealna za velike travnjake koji su bez zapreka jer imaju svoj pogon. Pogon može biti na prednjim, zadnjim ili na sva četiri kotača. Ima svoj vlastiti motorni pogon, na vama je samo da ju usmjeravate u željenom pravcu.

Električna kosilica, kao što i ime govori, pokreće se na struju, odnosno imaju svoje baterije ili moraju biti prikopčane u struju. One su idealne za manje površine travnjaka jer nemaju dovoljno kapaciteta u baterijama i mogu izdržati otprilike sat vremena košnje. Ukoliko koristite se priključite na struju, možete neograničeno kositi, ali treba imati više pažnje kako ne bi ste prešli preko kabela kosilice.
Električna kosilica je jeftinija, manje bučnija i proizvodi manje štetnih plinova.

 

Koju kosilicu odabrati? Sve ovisi o tvom travnjaku!


Za velike travnjake preporučujemo samohodnu kosilicu jer, pusti da kosilica odradi svoj posao.
Ukoliko imaš travnjak s zaprekama, lakše je manevrirati s gurajućom kosilicom jer je lakša i možeš je upravljati kako bi pokosio svaki dio svoga travnjaka. Ukoliko Vam se ne daje previše novaca, a travnjak se pokosi unutar sat vremena, preporuka je uzeti električnu kosilicu koja je pristupačnija, a susjede nećeš probuditi ukoliko se košnja odvija u rano jutarnjim satima!

 

Za traktorsku kosilicu mislimo da nemamo što puno pričati, sjedi, pali i kosi! Ugodno se smjestite na svoju kosilicu te laganom brzinom pokosite brda i doline ili ako ste ljenjivac, slobodno ju uzmite i za svoje dvorište. Bitne informacije kod traktorskih kosilica da postoji kosilica s hidrostatskim prijenosom te manualni prijenos brzina. Razlika je da s manualnim morate stati kako bi promijenili brzinu, a s hidrostatskim možete u vožnji mijenjati brzinu. Kod hidrostatskog prijenosa postoje dvije varijante: prijenos brzina na pedalama ili ručni prijenos koji je smješten na blatobranu.

 

 

Ukoliko vam kosilica nije potrebna ili želite nadopuniti alate za uređivanje travnjaka, preporučujemo trimer! Trimeri su najbolje koristiti za dvorišta gdje ima zapreka, ograda ili dvorišta s velikim nagibom, gdje kosilica ne može, trimer svakako može.

Trimeri mogu biti motorni, električni i akumulatorski.

 

Motorni trimeri za travu su najčešći oblik trimera, a i najprodavaniji. U pravilu su teži i bučniji od električnih trimera te ukoliko ste namjeravali kupiti motorni trimer, kupite i zaštitu za uši kako ne bi ste oštetili sluh. S motornim trimerima treba biti pažljiv, ovisno o motoru (četverotaktni ili dvotaktni) trebat ćete paziti na razinu ulja u trimeru te usput čistiti filtere i mijenjati svjećice. U svakom trimeru, spremnik goriva mora biti na vidljivom mjestu kako bi pazili da trimer ne ostane bez goriva.

 

Električni ili akumulatorski trimeri, kako i sam naziv kaže, pokreće ih struja. Električni trimeri se spajaju na utičnicu no budite spremni spojiti i produžni kabel jer, nažalost, trimeri dolaze s kratkim kabelom za spajanje u utičnicu. Zbog toga, oni su pogodniji za manja dvorišta, no ukoliko ti kablovi ne smetaju i imaš dovoljnu dužinu produžnog kabla, nećemo ti zamjeriti ako odete i u veće avanture, pardon dvorišta. 

Prednosti električnih trimera je prvenstveno cjenovna, oni su najjeftiniji trimeri, ali uz trimer, morat ćeš i platiti iskorištenu struju za košnju trave. Težina trimera iznosi 2-3 kg, što znači da su skoro 3 puta lakši od motornog trimera! Nema prevelikog održavanja i nećete morati kupovati zaštitu za uši jer su posve nečujni!

Kod akumulatorskih trimera situacija je slična kao i kod električnih, oboje koriste struku, jedina je razlika što akumulatorske imaju... akumulatore, zamisli? Također preporučujemo za manja dvorišta jer im baterija drži do 30 minuta rada, a punjenje baterije traje i do sat vremena, tako da akumulatorske trimere preporučujemo ljenjivcima kojima će ovi uvjeti odgovarati. Cjenovno odskače od električnih te su u rangu s motornim trimerima, no ipak ne zagađuje okoliš, nema održavanja te je izuzetno tiha.

 

Podijelite:

Povratak na članke