Jesen je zaista fantastično vrijeme za bivanje u vrtu. Iako na prvi pogled sve zove na odmor, sada je tek vrijeme za konkretne radove koji će rezultate dati već u rano proljeće.

S prvim jesenskim danima ne naziru se baš lijepe vrtne slike, ali radovi i sami rezultati tih radova mogu biti poprilično zadovoljavajući.

Donosimo i nekoliko koraka koje slijediti:

  • Priprema novih vrtnih gredica

Jesen je najbolje vrijeme za pripremu novih vrtnih gredica pomoću kvalitetnih vrtnih alata. Dobro planiraj mjesto u okućnici na kojima želitš stvoriti nove gredice u ovisnosti o količini svijetla i pristupu. Željenu površinu prekrij debelim slojem kartona na koji se postavlja sloj zadnjeg otkosa trave i lišća. U proljeće na tu površinu treba nanijeti deblji sloj komposta i gredica je spremna za sadnju.

 

  • Sredite travnjak

Kada su gredice spremne za novu sezonu vrijeme je za zadnju vožnju tvoje kosilice te košnju travnjaka u ovoj sezoni. bez obzira koristiš li traktorsku kosilicu, motornu ili električnu kosilicu podesi je tako da travu pokosiš nešto niže nego inače. Ukoliko na svom travnjaku primjetiš mjesta na kojima se zadržava voda najbolje ju je prozračiti vilama.

       

 

  • Očistite povrtnjak

Očistite gredice s povrćem. Nakon prvog mraza vrijeme je za vađenje svih povrtnica koje su oštećene i one koje su završile svoju vegetacijsku sezonu. Ukoliko biljke nisu zaražene, odložite ih u kompost, a površinu gredica prekrijte nekom vrstom malča (pokošenom travom, slamom ili lišćem). U proljeće ćete taj malč ukopati u tlo.

Ukoliko u povrtnjaku ima značajnih problema sa štetočinama ili bolestima, prije zime je gredice potrebno sasvim očistiti i ostaviti „golo“ tlo.

  • Očistite cvjetne gredice

Jesen je vrijeme da se ukloni sav korov iz vrta te se vade sve jednogodišnje biljke. Korov spalite, a jednogodišnje biljke odložite u komposter. Ukoliko ne skupljaš sjeme za sljedeću sezonu rasta prilikom vađenja svijeća rastresi ga po tlu i omogući samostalno razmnožavanje biljaka sljedećeg proljeća. Trajnice prema potrebi orežit i oko njih očisti suho lišće.

  • Čišćenje cvjetnih posuda

Zbog plitkog korijena, trajnice u cvjetnim teglama poželjno je prije zime presaditi u vrt i zaštititi nekom vrstom malča. Ukoliko ih ipak ostavljaš u posudama, treba ih se zaštiti nekom vrstom pokrivala, npr. jutenom vrećom, a oko biljaka postavite deblji sloj slame. Biljke poput dalija i gladiola se prije zime moraju izvaditi iz zemlje i uskladištiti u tamnu i suhu prostoriju.

 

  • Pospremanje vrtnog alata

Najčešća stavka kod pospremanja vrta svakog vrtlara je čišćenje i pospremanje vrtnog alata nakon sezone. To je posebno važno kako bi se spriječilo širenje bolesti na biljkama sljedeće sezone. Zato nakon intenzivnog čišćenja okućnice alat operi i prebriši otopinom vode i alkohola, a vrtne škare dodatno namaži uljem i naoštrite.

Ovo su neki od najvažnijih poslova tijekom jesenskih dana u okućnici. Olakšaj si početak sezone i odradi dio poslova već danas.