Bušilice su danas neophodan alat za posjedovati u kućanstvu. Skoro da ne postoji dom gdje se ne nalazi barem jedna bušilica. Bušilica kao alat, je sigurna i predstavlja pouzdanog partnera svakom amaterskom i profesionalnom majstoru!

Imamo dvije glavne podijele bušilica:

Jedna od najčešćih podjela je u izvoru napajanja:

- Akumulatorska bušilica (bežična)
- Električna bušilica (s kablom)

 

Druga podjela je svrha bušilice:

- Odvijač
- Čekić
- Udarna

 

Udarna bušilica

 

 

 

Najčešće koristi obična svrdla i može se koristiti za različite materijale, koristeći pravilna svrdla, kao što su: kamen, zidne konstrukcije, drvo i metal. Udarna bušilica je neprikladna za beton!

 

 

 

Bušilica čekić

 

 

 

Razlikuje se od udarne po tome što koriste posebna SDS svrdla i namijenjen je bušenju kamena, zidnih konstrukcija i naročito betona. Određene čekić bušilice imaju i funkciju dlijeta za uklanjanje slojeva materijala kao što je beton ili cement. Za drvo i metal je potreban poseban adapter sa SDS steznu glavu kako bi se mogli koristiti obična svrdla.

 

 

 

Odvijač bušilica

 

 

 

Kao što samo ime govori, odvijač bušilica slažu samo za odvijanje. One nemaju steznu glavu te imaju samo jednu brzinu. To je sasvim dovoljno kako bi vam olakšao jednostavne zadatke, npr. Montaža namještaja i sl.

 

 

 

Akumulatorske bušilice

 

 

 

Veliku prednost akumulatorskih bušilica možemo vidjeti u tome što su bežične i mogu normalno zamijeniti bilo koju drugu električnu bušilicu. Velika prednost akumulatorskih bušilica je u tome što nema ograničenja kretanja što je korisno ako u blizini nema utičnice!