Odjeća je uspješno oprana u perilici rublja, a tvoja omiljena majica nikako da se osuši. Predstavljamo ti povoljno rješenje - sušilicu! U sušilicama ćeš sušiti rublje brzo, zadržavajući izvorni oblik i boju odjeće. Pomoću sušilice otkrit ćeš mnoge prednosti u odnosu na sušenje zrakom.

Pevexovoj ponudi možeš birati i širok izbor različitih marki prema tipu sušilice (kondenzacijske i ventilacijske), kapacitetu sušenja i prema tome sadrže li toplinsku pumpu.

Ventilacijske sušilice dostupne su po nešto nižoj cijeni, ali ovi modeli zahtijevaju odzračivanje pare u ventilacijski otvor ili na otvorenom. Kondenzacijski strojevi su jednostavniji za upotrebu, jer ih je potrebno samo spojiti na mrežu, a para se akumulira u spremniku. Treća vrsta modela su strojevi s toplinskom pumpom, koji troše manje energije i istovremeno su nježniji prema rublju zbog niže temperature.

Također, odaberi sušilicu s obzirom na maksimalnu težinu koju može preuzeti, tj. koliko se rublja odjednom može sušiti u stroju. Pranje rublja može se nalaziti sprijeda ili straga, a izbor ovisi o pojedincu i njegovim željama.

Nakon kupnje sušilice za rublje koja je prikladna za tvoje kućanstvo, sada ju je potrebno instalirati i spojiti. Ako si pomalo tehnički tip, možeš to učiniti samostalno, inače je bolje nazvati kvalificiranog majstora koji će svoj posao obaviti brzo i efikasno.

Kako izabrati sušilicu rublja

Gdje započeti?

Perilica rublja je adekvatno zaštićena u trenutku kupnje zbog toga što proizvođači i trgovci ne žele da kupac zaprimi oštećeni proizvod.

Stoga je prvo potrebno osloboditi ju svih zaštitnih folija, stiropora i kartona. Uvijek pregledaj sve upute i pročitaj ih temeljito - često je navedeno gdje su točno "skrivene" zaštite, koje prije uporabe moraš ukloniti.

Odaberi pogodno mjesto za novu sušilicu

Odaberi pravo mjesto na kojem će stajati tvoja nova sušilica. To bi trebalo biti dovoljno blizu električne utičnice. Postavi ga u prostoriju koja je dovoljno prozračena i bez opasnosti od smrzavanja. Smrznuta voda u spremniku pumpe ili kondenzata može dovesti do oštećenja sušilice.

U uputama provjeri koliko mora biti udaljena od okolnih zidova ili ostalih elemenata - obično je dovoljno oko 10 cm. Ako to ne učiniš, može doći do pregrijavanja i oštećenja stroja ili susjednih komponenata.

Instalacija stroja

Sušilica može stajati samostalno ili se montirati na perilicu rublja. U oba slučaja površina mora biti ravna, stabilna i čista i mora podupirati težinu sušilice. Upotrijebi vakuumske noge - kako bi se spriječilo da klizač sukne isklizne - za najjači mogući dodatak. Neke sušilice rublja dolaze s njima, no za neke ih je potrebno kupiti odvojeno. Ne stavljaj sušilicu na tepih s duljim dlačicama, jer će to spriječiti cirkulaciju zraka i dovesti do pregrijavanja.

Ako je sušilica nestabilna i neravnomjerno postavljena, bit će glasnija tijekom rada, imat će veće vibracije i može se kretati s izvornog mjesta.

Kako izabrati sušilicu rublja

Sa sušilicom za uštedu prostora

Ljeti je sušenje odjeće mnogo lakše jer je zrak topliji, temperature su veće, a dani pretežito sunčani. Stoga se i odjeća vrlo brzo suši na zraku. S dolaskom jeseni i zime ipak se dani počinju skraćivati, sve je manje i manje sunčanih dana, temperature neprestano padaju, a u zraku je sve više vlage. Kao rezultat toga, odjeća se teško suši na zraku, a miris nije previše ugodan.

Viseće police uvijek zauzimaju puno prostora. Ljeti se mogu postaviti na terasu ili balkon, ali u kišnim danima brzo se premještaju u stan. Pored očuvanja prostora za kretanje u stanu, koji bi inače bio zauzet vješalicom, upotreba sušilice osigurava zdraviji zrak u sobi. Sušenje odjeće u dnevnoj sobi uvelike povećava razinu vlage, što štetno djeluje na zdravlje, jer povećava mogućnost razvoja grinja i plijesni, koji su često glavni uzročnici alergija, astme i drugih neugodnosti.

Viseće rublje zahtijeva mnogo vremena

Nepotrebno je reći da je vješanje odjeće vrlo dugotrajan zadatak kojeg većina članova obitelji pokušava vješto izbjegavati. Čak i u ovom slučaju sušilica pobjeđuje jer u roku od par sekundi možeš premjestiti svježe opranu odjeću iz perilice u sušilicu, odabrati program i započeti sušenje. Iz iskustva možemo sažeti da sve više mladih obitelji bira sušilice i rijetko se odlučuju na klasično sušenje odjeće ili ga koriste samo u toplom dijelu godine.

Dječja odjeća se brže zaprlja tijekom aktivnosti, a sušilo je uvijek tu da ti pomogne!

Princip rada sušilice

Sušilice djeluju na principu kondenzacije - vlaga se u obliku kapljica vode odvaja u namjenski spremnik. Na kraju ciklusa, spremnik se mora isprazniti. Za dug radni vijek, a prije svega kvalitetan rad stroja, potrebno je i redovito čišćenje filtera kako ne bi dolazilo do nakupljanja vlakna s odjeće.  Sušilice toplinskih pumpi ekonomične su i energetski učinkovite.

Toplinska pumpa je razlog nježnog sušenja rublja jer temperatura zraka za sušenje ne prelazi 50°C. To osigurava bolju zaštitu rublja i potpunu njegu odjeće. Niska cijena i manja potrošnja energije rezultat su zatvorenog kružnog sustava, gdje se zrak za sušenje zagrijava brže, a postojeća toplina se ponovno koristi.

B

Kondenzacijska sušilica GORENJE DNE7B

Prikaži atribute
Šifra artikla
368195
Težina
39,60kg
Robna marka
GORENJE
Jamstvo
60mj.
Visina
85cm
Širina
60cm
Dužina
63cm
Boja
Bijela
Kapacitet sušenja (kg)
7kg
Opcija punjenja
Prednje
Energetska učinkovitost
B
Inverter motor
Ne
Toplinska pumpa
Ne
Sakrij atribute
429,90 € / 3.239,08 kn
Vrijedi do: 31.12.2023.
468,38 € / 3.529,01 kn

Kondenzacijska sušilica WHIRLPOOL FFT M11 82B EE

599,90 € / 4.519,95 kn
Vrijedi do: 31.12.2023.
683,39 € / 5.149,00 kn

Provjeri cijelu ponudu sušilica