Kada biraš auto gume, moraš imati na umu nekoliko stvari:

Prvo, želiš se osigurati da gume koje biraš zadovoljavaju zahtjeve tvog vozila i tvoju vrstu vožnje. Različite gume imaju različite površine i šare, pa će se različito trošiti ovisno o tome koliko voziš, gdje voziš i koliko često voziš po suhom ili mokrom kolniku.

Drugo, provjeri jesu li tvoje gume pravilno napumpane. Premalo napuhane gume mogu dovesti do preranog trošenja, pa čak i do ispuhavanja. Prenapuhane gume također mogu dovesti do preranog trošenja i gubitka kontrole nad upravljanjem. Tlak u gumama podešava se prema propisanim uputama proizvođača vozila koje možeš pronaći u korisničkom priručniku vozila ili na naljepnici na vozačevim vratima ili vratašcima spremnika goriva. 

Pri odabiru auto gume razmisli o sljedećem:

  1. U kojim vremenskim uvjetima voziš?
  2. Na kakvoj vrsti ceste planiraš voziti?
  3. Koji je tvoj stil vožnje?

Vremenski uvjeti

Auto gume moraju izdržati različite klimatske uvjete: kišu, velike vrućine, snijeg, led i tako dalje. Sve to utječe na performanse guma pa zato trebaš kupiti gume koje će raditi ne samo u najčešćim klimatskim uvjetima, već i u najekstremnijim uvjetima s kojima ćeš se suočiti. Pa tako možeš birati od ljetnih, zimskih i cjelogodišnjih guma. 

Cjelogodišnje gume su majstori svih zanata, ali stručnjak nijednog. Imaju dovoljno dobre performanse u većini situacija da se mogu koristiti tijekom cijele godine ali općenito zaostaju u teškim uvjetima vožnje, poput dubokog snijega ili na trkaćoj stazi. Ljetne gume posebno su dizajnirane kako bi pružile najbolju trakciju u svim vremenskim uvjetima. Trebale bi se koristiti uvijek kada je vani toplo, ali posebno su korisne kada pada kiša. One imaju mekšu smjesu od ostalih tako da će bolje prianjati na cestu i pomoći ti da zadržiš kontrolu tijekom vožnje. Zimske gume najbolji su odabir tijekom zimskih mjeseci zato što pružaju bolju trakciju na snijegu, ledu i pri niskim temperaturama. Imaju dublje gazne površine i više utora koji bolje upravljaju snijegom i bljuzgavicom. Investicija u zimske gume povećava sigurnost na cesti i omogućava samouvjerenu vožnju kroz nepovoljne vremenske uvjete.

Vrsta ceste

Važno je razumjeti da su različite gume napravljene za različite svrhe. Stoga se dobra ljetna guma neće dobro ponašati u zimskim uvjetima, i obrnuto. Zbog toga je važno uzeti u obzir i vrstu ceste na kojoj planiraš voziti. 

Ukoliko si gradski vozač, znaš da je put kočenja važan. U prometu se moraš brzo i učinkovito zaustaviti, a u tome će ti pomoći gume sa što manjim zaustavnim putem. Zato je najbolje odabrati gume s niskim otporom kotrljanja i povećanom dugovječnošću. One će pružiti najbolju kombinaciju uštede goriva i snage zaustavljanja. Međutim za putovanja na otvorenim cestama ili autocestama biraj gume koje osim udobnosti u pogledu buke i vibracija nude maksimalnu sigurnost. Treba birati gume koje pružaju optimalan put kočenja, i na suhim i na mokrim cestama, te nude dobro prianjanje i stabilnost. 

Stil vožnje

Auto gume trebalo bi birati i na temelju vrste vožnje koju najčešće obavljaš, a ne samo onoga što misliš da bi moglo biti najbolje u svim situacijama! 

Ako više voliš udobnu, tihu vožnju, potraži gume koje su dizajnirane za smanjenje buke s ceste. Touring gume s nižim ocjenama brzine (S,T ili H oznake na bočnici gume) obično su napravljene za veću udobnost nego brzinu, no treba obratiti pažnju te izbjegavati koristiti gume sa nižom brzinom od one koju je naveo proizvođač vozila. Ukoliko ipak želiš osjetiti svaki zavoj na cesti, biraj gume koje ističu izvrsno upravljanje ili preciznost upravljanja. One imaju više ocjene brzine što znači da su optimizirane za bolju kontrolu i tvrđu, precizniju vožnju.

Oznaka gume/ klasa učinkovitosti

Kako bismo mogli primijeniti ove informacije pri kupovini važno je razumjeti oznake na gumama te EU oznaku/klasu učinkovitosti. 

Učinkovitost potrošnje goriva

Učinkovitost potrošnje gorivaČak 20% potrošnje goriva otpada na auto gume. Kao rezultat toga, odabir guma s visokim ocjenama učinkovitosti goriva može poboljšati uštedu goriva i smanjiti emisije CO2. Učinkovitost potrošnje goriva kreće se od klase A (najbolja) do klase E (najgora). Na svakih 100 km vozilo s gumama klase A troši 0,1 litru goriva manje od vozila s gumama klase E. Što znači da se troši manje energije i smanjuje se utjecaj na okoliš!

 

Mokro prijanjanje

Mokro prijanjanjeKad je riječ o prianjanju na mokroj podlozi, gume se ocjenjuju na temelju toga koliko dobro se mogu zaustaviti na mokroj cesti pri punom kočenju. Ocjena EU sustava usredotočena je samo na ovaj jedan aspekt prianjanja na mokroj podlozi, tako da gume mogu imati znatno različite ocjene ovisno o uvjetima vožnje u kojima se nalaziš. Gume s ocjenom klase A zaustavit će se brže na mokrim površinama od guma s ocjenom klase E. U hitnoj situaciji to može napraviti veliku razliku. 

 

Vanjska buka kotrljanja

Vanjska buka kotrljanjaMnogi od nas ne razmišljaju o tome, ali zvuk naših guma koje se kotrljaju po cesti zapravo je oblik zagađenja. Zove se buka guma, mjeri se u decibelima i EU ocjene guma to uzimaju u obzir pri odlučivanju koje će gume odobriti za uporabu na automobilima. Odabir tihih guma može smanjiti štetan učinak vožnje na okoliš. Razina buke dijeli se na A, B ili C klasu te je točan broj zvuka kotrljanja prikazan na donjem dijelu energetske naljepnice. Gume niske razine buke imaju između 67 i 71 dB dok su najviše razine između 72 i 77 dB. 

 

Kako čitati oznake na bočnici gume?

Osim EU naljepnice, oznake performansi gume također se mogu pronaći na bočnoj strani. Brojevi i slova na gumama važni su u pronalaženju prave gume za tvoje vozilo stoga krenimo redom:

Na bočnoj strani gume možemo iščitati: 

  • Dimenzije gume
  • Nosivost gume
  • Oznaku brzine
  • Dodatne oznake

oznake na gumama objašnjenje

 

Dimenzije gume

Prva oznaka na bočnoj strani gume je dimenzija gume. Ova oznaka predstavlja osnovne parametre gume, kao i parametre uporabljivosti. Slova i brojke označavaju širinu, visinu i promjer gume. Širina gume je prvi broj koji označava površinu gaznog sloja, a izražava se u milimetrima. Ovo je ključna dimenzija koja može utjecati na potrošnju goriva i stabilnost. Visina gume također je jedan od čimbenika u određivanju performansi tvog automobila. Ona utječe na to koliko će ti biti udobno tijekom vožnje. Taj broj označava profil gume, odnosno veličinu gume od ruba do gaznog sloja te je omjer visine i širine gume u postocima. Niži broj znači da je guma niža i time ima manju snagu za upijanje neravnina na cesti. Promjer gume i naplatka možemo iščitati iz treće brojke koja je izražena u colima ili inchima. 

dimenzije gume objašnjenje

Nosivost gume

Ako tražiš gumu koja može podnijeti velika opterećenja, svakako trebaš provjeriti nosivost. Nosivost je sljedeća navedena nakon dimenzija gume, a odnosi se na težinu koja svaka guma može podnijeti. U primjeru na slici gore imamo nosivost "91", što znači da svaki kotač može nositi 615 kg. Indeks nosivosti je numerički pokazatelj najvećeg opterećenja koje guma može podnijeti pri najvećoj brzini i normalnom tlaku u gumi. U nastavku možeš vidjeti odgovarajuća maksimalna opterećenja u kilogramima:

nosivost guma tablica

Oznaka brzine:

Posljednja oznaka na gumi označava indeks brzine. Ovaj broj je vrlo važan jer označava najveću sigurnosnu brzinu kojom se guma može voziti. Ukoliko prekoračiš ovu brzinu, tvoje gume počet će se zagrijavati te bi mogle eksplodirati. Iako su gume s većim indeksom brzine skuplje dozvolit će ti postizanje veće brzine i bolje upravljanje vozilom. Oznaku brzine za svoje gume možeš potražiti u sljedećem primjeru. 

oznaka brzine

Dodatne oznake:

Osim dosad navedenih oznaka gume imaju i dodatne oznake koje označavaju specijalni dizajn te gume. Pa su neke od njih RF (ojačana guma), XL (guma za veća opterećenja), M+S (za blato i snijeg), C (gume za laka teretna vozila) i slično. 

Gume na tvom automobilu dizajnirane su imajući na umu određene dimenzije i mogućnosti, a njihova promjena može utjecati na performanse i upravljanje vozilom. Prije kupovine svakako je dobro informirati se o najboljim opcijama. Pri zamjeni auto guma preporučujemo birati one koja su po veličini i mogućnostima iste ili slične onima koja su izvorno isporučene na tvom automobilu. 

 

Pevex ponudu auto guma pogledaj niže:

Istraži popularne dimenzije auto guma: