Europska unija je 2013. donijela direktivu čiji je cilj očuvanje okoliša, povećanje udjela obnovljivih izvora energije i smanjenje utroška energije za 20% i emisije CO₂ za 20%. Zbog toga se od 2013. proizvodi koji troše električnu energiju počinju drugačije klasificirati te se istovremeno zabranjuje uvoz i prodaja proizvoda niske energetske učinkovitosti.

Klima uređaji za budućnost

Klima uređaje najčešće povezujemo s toplim, ljetnim danima, ali sve češće se koriste i u svrhu grijanja prostorija tijekom zime. S obzirom na povećanu potražnja klima uređaja i ponuda je sve veća. Mnoštvo informacija ponekad može djelovati zastrašujuće, pogotovo novi pojmovi koji se javljaju na energetskim naljepnicama. Da bismo ti olakšali izbor odgovarajućg klima uređaja u ovom blogu ćemo razjasniti kako dobro očitati sve podatke na energetskoj naljepnici i prema tome odabrati najbolju klimu za svoje kućanstvo.

Energetski razredi

U siječnju 2013. godine energetski razred A se proširio na dodatne razrede, a to su A+, A++ i A+++. Također kod klasifikacije se tada uzela u obzir i emisija buke kako unutarnje tako i vanjske jedinice.

Energetski razredi klima uređaja

Nove oznake na energetskoj naljepnici

Prema novoj klasifikaciji predstavljen je novi izgled energetske naljepnice za klima uređaje: energetska naljepnica za klima uređaj koji samo hladi i energetska naljepnica za klima uređaj koji ima i hlađenje i grijanje.

Do nedavno su na energetskim naljepnicama navođene vrijednosti EER (ocjena učinkovitosti u režimu hlađenja) i COP (ocjena učinkovitosti u režimu grijanja). Sada su uvedene nove vrijednosti SEER kao ocjena u režimu hlađenja te SCOP što definira ocjenu u režimu grijanja.

SEER i SCOP su pokazatelji energetske učinkovitosti u realnim uvjetima korištenja i uz to pokazuju godišnju potrošnju električne energije pa je mnogo jednostavnije uspoređivati nekoliko uređaja da bi došli do najboljeg izbora za kućanstvo. Što su ta dva koeficjenta viša, niža je potrošnja električne energije.

Razlike između novih i starih vrijednosti

Razlika između EER/COP i SEER/SCOP vrijednosti je ta da su se stare vrijednosti orijentirale samo na jednu točku kada su definirale ocjenu, dok nove vrijednosti uzimaju u obzir više mjernih točaka koje se uzimaju u kalkulaciju prilikom izračuna konačne ocjene. Te mjerne točke su predviđene za različita područja temperature.

Mjerne točke

Za ocjenu hlađenja kao referentna mjerodavna točka za Europu pri izračunu ocjene u režimu hlađenja uzet je Strasbourg. Za režim grijanja ne postoji jedna referentna točka za Europu, nego je ista podijeljena u tri zone: sjevernu, središnju i južnu Europu s različitim profilima opterećenja. Pri tome su kao mjerne točke uzete temperature 12 °C, 7 °C, 2 °C i –7°C. Razlog tome su što klimatski uvjeti uvelike utječu na performanse klima uređaja u režimu rada toplinske crpke.

energetska oznaka klima uredaji

Neke od ostalih vrijednosti koje su navedene na novoj energetskoj naljepnici su nominalna snaga i godišnja potrošnja energije za režim hlađenja i za režim grijanja zasebno. Navedena je i razina buke pri radu unutarnje i vanjske jedinice klimatizacijskog uređaja koja ne ovisi o mjestu izvora u odnosu na primatelja.

Nova energetska naljepnica

 

Pogledaj Pevex ponudu klima uređaja