Paprika ima različitih veličina, tekstura, sorti i okusa. Ako si ljubitelj paprike znaš da nema slatkih ljetnih dana bez punjene paprike, mirisnih, ranojesenskih nota uz pečenu roga papriku, kao i omiljenog čilija bez ljutih papričica.

Koju god sortu odabreš moraš pratiti određene smjernice kako bi urod bio dobar.

U nastavku saznaj osnove za uspješnu sadnju omiljenog povrća.

Hranjivo tlo za uzgoj paprike

Tlo je izrazito bitna stavka kod uzgoja, ne samo paprike, nego svog povrća. Ako je tlo nekvalitetno, biljke neće rasti ili će rasti oslabljene bez mogućnosti davanja plodova.

Stoga, prije nego što počneš uzgajati svoje paprike, obogati zemlju uz pomoć gnojiva. Biraj kvalitetna gnojiva namijenjena uzgoju povrća koja će dati dovoljno hranjivih tvari tvojim paprikama.

Temperatura za uzgoj paprike

Paprika zahtjeva toplinu za kvalitetan rast. Ispod 15°C paprika se ne razvija te, ukoliko se sadi prije nego noćne temperature porastu, treba boraviti u plasteniku ili stakleniku. 

Sjeme počinje nicati na temperaturama iznad 13 ºC, a optimalna je temperatura za rast i razvoj se kreće od 22 do 25 ºC.

Uzgoj paprike u plastenicima se mora prilagoditi i količini svijetlosti. Paprika zahtjeva puno svjetlosti te je poželjno, ako se sije u sobne staklenike, da se drži blizu prozora. 

Paprika voli temperature između 15-35°C.

💡 Kada se obavlja rana sjetva tijekom veljače u sobnim staklenicima dovoljno je postaviti staklenik na prozor. Padanjem sunčevih zraka na staklenik osigurava se dovoljno svjetlosti, kao i zagrijavanje staklenika što uzrokuje rosulju te se stvara mali eko sustav!

Pravilna njega paprike

Nakon što je tvoja paprika niknula, razvila se, procvjetala i donijela prve plodove vrijeme je za raspoznavanje kada je paprika spremna za konzumiranje i kada je vrijeme za branje.

Većina plodova paprike tijekom rasta bude zelena, ali sa stajanjem na stabljici, plodovi će početi mijenjati boje. Osim promjene boje, promjena se događa i u okusu. Paprika kako mijenja boju, mijenja i okus te postaje slađa ili ljuća u ovisnosti koju vrstu uzgajaš. 

Prilikom zalijevanja potrebno je tlo natopiti do dubine od 20cm, a kod prihrane izbjegavaj gnojiva s previše dušika. Ona će dovesti do stvaranja velike količine lisne mase a malo plodova.

Kako biljke rastu, ovisno o sorti, možda ćeš ih trebati poduprijeti kolcem ili nekom drugom vrstom potpornja. 

Dodatni savjeti za njegu paprike:

  • Za zadržavanje vlage u tlu te spriječavanje rasta neželjenog korova koristi malč
  • Ukoliko je sunce u tvom vrtu izrazito jako, kako bi se smanjile opekline na plodu, možeš ih prekriti nekom vrstom sjenila

💡 Paprika voli biti posađena blizu bosiljka, mrkve, origana, luka, patlidžana i rajčice pa ju u vrtu kombiniraj s ovim povrćem za optimalan rast!

Berba paprike

Prve plodove paprike može se ubrati već 50 dana nakon njenog rasađivanja. Naravno ovaj vremenski raspon može varirati u ovisnosti o vremenskim prilikama.

Paprika se bere kada dosegne svoju zrelost što se najbolje vidi po boji. Redovito branje zrelih plodova potaknut će stvaranje novih.

💡 Papriku je najbolje brati na sunčan dan poslije rose, a nikako se ne preporuča poslije kiše jer mokri plodovi brže trunu i propadaju.

Skupljanje sjemena paprike

Sjeme se može sačuvati od zrele (nehibridne) paprike. Sve što trebaš je ostaviti sjeme da se potpuno osuši i čuvati ga na hladnom i suhom mjestu do sljedeće sezone.

Opcija koje je svake sezone najsigurnija glede sadnje sjemena je kupnja kvalitetnog sjemena. 

Pogledaj odabranu ponudu sjemena paprike:

Sjeme povrća ROYAL SEEDS 133 PAPRIKA CALIFORNIA WONDER

Prikaži atribute
Šifra artikla
290674
Težina
0,00 kg
Robna marka
ROYAL SEEDS
Jamstvo
36mj.
Visina
0.5cm
Širina
14cm
Dužina
10cm
Sakrij atribute
0,52 €
Redovna cijena

Sjeme povrća ROYAL SEEDS 131 PAPRIKA SOMBORKA

Prikaži atribute
Šifra artikla
290676
Težina
0,00 kg
Robna marka
ROYAL SEEDS
Jamstvo
36mj.
Visina
0.5cm
Širina
14cm
Dužina
10cm
Sakrij atribute
0,52 €
Redovna cijena

Sjeme povrća ROYAL SEEDS 135 PAPRIKA BOTINSKA RUMENA

Prikaži atribute
Šifra artikla
290677
Težina
0,00 kg
Robna marka
ROYAL SEEDS
Jamstvo
36mj.
Visina
0.5cm
Širina
14cm
Dužina
10cm
Sakrij atribute
0,52 €
Redovna cijena

Sjeme povrća ROYAL SEEDS 136 PAPRIKA SLONOVO UVO

Prikaži atribute
Šifra artikla
290678
Težina
0,00 kg
Robna marka
ROYAL SEEDS
Jamstvo
36mj.
Visina
0.5cm
Širina
14cm
Dužina
10cm
Sakrij atribute
0,52 €
Redovna cijena

Sve za uzgoj paprika i ostalog povrća