Razmišljate da biste sami mogli postaviti laminat, a ne znate kako? Vodimo vas "korak po korak" kroz pripremu i postavu laminata.

Prije same postave potrebno je provjeriti prikladnost podloge. Molimo obratiti pažnju na sljedeće točke:

 

PROVJERA VLAŽNOSTI U PODLOZI ZA POSTAVLJANJE:

Ispitivanje se provodi uz pomoć CM uređaja, pri čemu se sljedeće vrijednosti ne smiju premašiti:

-  kod cementnih glazura ≤ 2 CM %

-  podloge s podnim grijanjem ≤ 1,8 CM %.

Ove vrijednosti vrijede za temelje bez dodanih materijala. U slučaju dodanih materijala, kao i kod brzosušećih podloga, valja se pridržavati mjera i vrijednosti koje je propisao proizvođač.

 

ISPITIVANJE RAVNINE PODLOGE ZA POSTAVLJANJE:

Ispitivanje ravnine orijentira se prema uobičajenoj normi i vrši se postavljanjem mjerne letvice/libele. U slučaju razmaka mjernih točaka od 100 cm, dopušteno je vertikalno odstupanje od maksimalno 2 mm. Veća odstupanja moraju se ispraviti odgovarajućim mjerama (npr. samonivelirajućim masama ili podlogama).

 

ISPITIVANJE NOSIVOSTI POVRŠINE ZA POSTAVLJANJE:

 

Podloga mora biti samonoseći sloj što znači čvrsta i stabilna.

 

ISPITIVANJE ČISTOĆE PODLOGE ZA POSTAVLJANJE:

 

Podloga mora biti očišcena/odprašena usisavanjem.

 

ISPITIVANJE PROSTORNO-KLIMATSKIH UVJETA:

Prije, tijekom i nakon postavljanja, moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti:

-  temperatura zraka od najmanje 18°C

-  temperatura podne površine od najmanje 15°C

-  relativna vlažnost zraka između 40 i 70%.

 

Za plutajuće postavljanje laminatnih podova PRIKLADNE SU:

-  cementne glazure, uključujući glazure s podnim grijanjem na bazi tople vode

-  konstrukcije od iverice

-  ploče vlaknatice

-  postojeće podne obloge, npr. PVC pod, ploče od prirodnog kamena, keramičke pločice.

 

NEPRIKLADNIM PODLOGAMA SMATRAJU SE: Tekstilne podne obloge i podloge nespremne za postavljanje.

 

Kod cementnih glazura, podnog grijanja na bazi tople vode, prirodnog kamena i keramčkih pločica, potrebno je postaviti vlago-zaštitnu foliju kao parnu branu. Linije folije u dodirnom području trebaju se preklapati 20 cm.

 

Ploče od Iverice, ploče vlaknatice, drvene daske te PVC podne obloge ne trebaju parnu branu. Kod drvenih konstrukcija, podloga mora biti dobro pričvršćena (daske koje su ostale nepričvršćene moraju se pravilno pričvrstiti vijkom). Laminatne ploče moraju biti poprečno postavljene na postojeće daske. Za poboljšanje zvučne izolacije (smanjenje buke koraka), postaviti odgovarajuću foliju za tu namjenu.

 

Prije postave poda na sustav podnog grijanja toplom vodom, kod novih temelja, potreban je i dokaz o pravilnim fazama grijanja i hlađenja pomoću protokola za grijanje. Površinska temperatura poda ne smije biti visa od  28°C.

 

 

KLIMATIZIRANJE PANELA:

Prije početka postavljanja, podni paneli moraju biti klimatizirani u svakoj prostoriji u kojoj će se postavljati. Klimatizira ih se pod sljedećim uvjetima: u ambalaži u vodoravnom položaju s minimalnim razmakom od 50 cm od svakog zida, kroz razdoblje od najmanje 48 sati te pri temperaturi zraka u prostoriji od najmanje 18°C. Temperatura podne površine treba biti najmanje 15°C pri relativnoj vlažnosti zraka između 40 i 70 %.

 

POSTAVA:

Laminatni paneli postižu najbolji učinak kada se postave paralelno padu svjetlosti u prostoriju.

 

Prije same postave, najprije se mora izvršiti mjerenje prostora kako bi se ustanovilo mora li se prvi red panela eventualno suziti u širini. To je uvijek neophodno ako je posljednji red panela za postavljanje po izračunu uži od 50 mm. U načelu je potrebno dimenzionirati rubne i zidne fuge u širini od 8 do 10 mm prema svim čvrstim strukturama poput zidova, dovratnika, prolazima za cijevi, stupovima, stepenicama, itd. Minimalna dužina panela s kojom se može započeti slaganje reda je minimalno 200 mm. Također, potrebno je uzeti u obzir pomak zaglavlja od minimalno 200 mm.

 

Za UGRADBENE KUHINJE I UGRADBENE ORMARE preporučujemo ugradnju istih prije polaganja laminata te postavljanje laminata samo do područja podnožne pregrade elemenata.

 

Nakon završetka pravilnog i profesionalnog postavljanja poda, postavljaju se i potrebni profili i rubne letvice.

 

Nadamo se da smo pomogli da uspješno odradite postavu. Pratite nas i dalje!