Prvi put kupuješ e-romobil? Kroz ovaj tekst nastojat ćemo vam objasniti koje su najbitnije specifikacije na koje trebate obratiti pozornost prilikom kupnje električnog romobila.

Iako najčešći utjecaj prilikom kupovine ima cijena ili robna marka električnog romobila od kojih su najpopularniji zasigurno Xiaomi i Segway, ipak puno je bitnije obratiti pozornost i na druge faktore prilikom odabira najboljeg električnog romobila za vaše potrebe.

 

Domet

 

Jedna od najbitnijih karakteristika je svakako domet električnog romobila jer svi želimo da je čim dugotrajnija baterija. Doseg e-romobila i pražnjenje baterije ovisi o brojnim faktorima uključujući snagu motora, težinu osobe koja se vozi, težinu e-romobila, vremenu, prosječnoj brzini te modusu (pješački, standardni, sportski ili sl.).

Baterija sama po sebi također gubi na kvaliteti. Ipak ne zaboravite, ako nestanete bez baterije dok ste na putu do posla ili u običnoj vožnji, uvijek možete voziti na stari dobri „guranac“.

 

Težina

Vodič za kupnju električnog romobila

Većina e-romobila koji idu više od 24 km/h imaju više od 11 kg dok će romobili iznad 14 kg već biti dosta teži za nositi, a imat će i utjecaj na sami domet romobila.

Svakako treba obratiti pozornost na težinu samog romobila zbog niza razloga kao što su:

- Trebaš li nositi romobil često po stepenicama?

- Imaš li dizalo?

- Imaš li dovoljno prostora za pospremiti svoj e-romobil?

- Možeš li podići e-romobil i pospremiti u prtljažnik automobila?

 

Brzina

 

Iako ne presudan faktor, poželjno je provjeriti brzinu e-romobila prije kupnje. Na sreću svi e-romobili imaju ograničenje u Pevexu tako da je maksimalna brzina 25 km/h što je sasvim dovoljno za malo bržu vožnju na prijevoznom sredstvu kao što je električni romobil.

 

Težina vozača

 

Provjerite svakako koji su limiti za težinu maksimalnu koju vozač treba imati prilikom vožnje jer to može znatno utjecati na doseg koji električni romobil može napraviti.

 

Snaga motora

 

Električni motori se mjere po njihovoj energetskoj potrošnji. Jači motori će stoga imati više vata (W) te po tome možete prepoznati koji električni romobil ima jači motor. Romobil od 250 W se može karakterizirati kao srednje jak motor i kao dobar za svakodnevno korištenje. Romobil od 500 W već se može smatrati jačim e-romobilom.

 

Ovjes i gume

 

Put će rijetko kada biti na savršenoj podlozi stoga su ovjes i gume također bitne stavke kod odabira e-romobila. Razlikujemo opružni ovjes, hidraulički, zračni i gumeni ovjes.

 

Što se tiče guma razlikujemo pneumatičke i pune gume (bez zraka). Naša preporuka je da odaberete električni romobil s pneumatičkim gumama jer daju bolju kvalitetu vožnje zbog njihove bolje prilagodljivosti na neravnine i vibracije. S druge strane pune gume su dugotrajnije i to je zapravo jedina njihova prednost u odnosu na pneumatičke.

 

Kočnice

Vodič za kupnju električnog romobila

Prilikom odabira e-romobila dobro je provjeriti i kočnice. Najveća razlika je što kočnice mogu biti mehaničke ili električne. U usporedbi mehaničke kočnice će uvijek bolje odraditi zadatak kočenja dok će električne biti lakše za održavanje. Neki e-romobili imaju kombinaciju mehaničkih i električnih kočnica što je svakako najbolja solucija.

 

Pevex ponudu električnih romobila pogledaj niže: 

Električni romobil DENVER KIDS SCK-5300 CRNI

Prikaži atribute
Šifra artikla
332332
Težina
5,60kg
Robna marka
DENVER
Jamstvo
24mj.
Visina
35cm
Širina
95cm
Dužina
74cm
Sakrij atribute
1.199,00kn / 159,13€
PEVEX KLUB cijena
1.079,10kn / 143,22€

Električni romobil DENVER SEL-85350 CRNI 350W 8,5" MAX BRZINA 25KM/H 6000MAH

Prikaži atribute
Šifra artikla
348027
Težina
18,80kg
Robna marka
DENVER
Jamstvo
24mj.
Visina
109cm
Širina
54cm
Dužina
22cm
Sakrij atribute
3.199,00kn / 424,58€
PEVEX KLUB cijena
2.879,10kn / 382,12€